Skip to main content

Ο Ιδρυτής, O-Sensei, Morihei Ueshiba

Ο Ιδρυτής του Aikido, ο O-Sensei (Ιαπωνικός τιμητικός τίτλος που σημαίνει «Μεγάλος Δάσκαλος») Morihei Ueshiba (1883-1969) ήταν μια χαρισματική μορφή και με την Τέχνη που δημιούργησε, μετέδωσε το πνεύμα του Ιαπωνικού Budo σε όλο τον κόσμο. Ήταν μικρόσωμος και ασθενικός από παιδί, αλλά χάρη στο δυνατό πνεύμα και την αφοσίωσή του κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο επιδέξιους Δασκάλους πολεμικών τεχνών όλων των εποχών.

Μελέτησε συστηματικά το Daito-Ryu Aikijutsu και διάφορες σχολές Jujutsu και Kenjutsu. Η ζωή του ήταν γεμάτη προκλήσεις, που πολλές φορές τον έφεραν κοντά στο θάνατο. Πήρε μέρος στο Ρωσο-Ιαπωνικό πόλεμο, δέχτηκε πολλαπλές προκλήσεις για μονομαχία και γλύτωσε την τελευταία στιγμή από το εκτελεστικό απόσπασμα, όντας αιχμάλωτος στη Μαντζουρία. Ωστόσο, ήταν ένας βαθύτατα πνευματικός άνθρωπος και πολύ νωρίς αντιλήφθηκε ότι ο ρόλος του πολεμιστή δεν είναι να αγωνίζεται για να καταστρέφει, αλλά για να διατηρεί τη ζωή.

Επηρεασμένος από το δάσκαλό του Sokaku Takeda και τον πνευματικό του δάσκαλο Onisaburo Deguchi έφτιαξε το Aikido, με σκοπό να ενώσει τον κόσμο και να βοηθήσει στην επικράτηση της παγκόσμιας Ειρήνης.

thumb-1