Skip to main content


Τι είναι το Aikido;

Το Aikido είναι η πολεμική Τέχνη της Ειρήνης. Το όνομά του αποτελείται από τρία ιδεογράμματα: Ai, που σημαίνει «εναρμονίζομαι», «συναντώ», Ki, που σημαίνει «ενέργεια», «αναπνοή» και Do, που σημαίνει «δρόμος», «μονοπάτι». Ως σύνολο, το Aikido είναι «ο Δρόμος που οδηγεί στην Εναρμόνιση με τη Συμπαντική Ενέργεια και την Ενέργεια που υπάρχει μέσα μας».

Το Aikido προέρχεται από το Daito-Ryu Aikijutsu και περιλαμβάνει στοιχεία από τις παραδοσιακές σχολές jujutsu και της Ιαπωνικής σπαθασκίας. Η στρατηγική του δε βασίζεται στη χρήση δύναμης ή στην εξουδετέρωση του αντιπάλου με χτυπήματα. Η τέχνη περιλαμβάνει πολυάριθμες τεχνικές «κλειδώματος των αρθρώσεων», μέσω των οποίων ο επιτιθέμενος* (uke) ακινητοποιείται στο έδαφος, χωρίς να υποστεί σωματική βλάβη. Ο αμυνόμενος (nage) «συναντά» την επίθεση, αφαιρεί την ισορροπία του uke (“kuzushi”) και μέσω κυκλικών σπειροειδών κινήσεων τον οδηγεί στο έδαφος, μέσω ακινητοποίησης ή ρίψης.

Το Aikido είναι η Τέχνη της Μη Αντίστασης, αφού ο nage δεν πηγαίνει κόντρα στην επιθετική ενέργεια, αλλά την οδηγεί μέσω του κύκλου, κρατώντας τον uke εκτός ισορροπίας. Με αυτόν τον τρόπο, ένας Aikidoka μπορεί να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο με μεγαλύτερο μέγεθος και δύναμη. Αυτό το χαρακτηριστικό, κάνει το Aikido ιδανική μορφή αυτοάμυνας για τους μικρόσωμους ασκούμενους και τις γυναίκες...

Το Aikido είναι μια απαιτητική τέχνη και βασίζεται στην ενοποίηση των τριών στοιχείων (Shin-Gi-Tai) του πολεμιστή σύμφωνα με το Ιαπωνικό Budo.

Shin είναι το Πνεύμα: η ηρεμία, η αποδοχή, η αυτοσυγκέντρωση,
Gi είναι η Τεχνική: η ακρίβεια και η δεξιότητα στην κίνηση του σώματος,
Tai είναι το Σώμα: η ευλυγισία, η αντοχή, η στάση, η ισορροπία.

*Για λόγους απλούστευσης στην ιστοσελίδα χρησιμοποιείται μόνο το αρσενικό γένος.

aikidologo